OPR. DR. LEYLA MOLLAMAHMUTOĞLU: SEZARYENİ ÖZENDİRMEYİN
Sezaryenle doğumun anne ve bebek sağlığı açısından normal doğumdan daha riskli olduğunu söyleyen Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, “Mecbur kalmadıkça doğum sancısından kurtulmak için sezaryen yaptırmayın” dedi
Futbolcu eşleri, ses sanatçıları gibi magazin dünyasının ünlülerinin sezaryenle doğum yapmalarının model olarak alınmaya başlandığını belirten Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, riskli durumlar dışında bebeğin anne karnında yeterince kalıp normal doğumdan yana olduklarını söyledi. Mollamahmutoğlu “Sezaryen, şöhretli insanların doğum şekli olarak topluma yansıtılıyor. Bu da halkta sezaryene karşı bir özendirme oluşturuyor. Biz riskli durumlar dışında tıbbi olarak daima bir bebeğin anne karnında yeterince kalmasından ve normal yolla doğumundan yanayız” dedi.
RİSKİ AZ DOĞUMU SEÇİN
Sezaryenin anne ve bebek sağlığı açısından normal doğumla mukayese edilemeyecek risklerinin bulunduğunu hatırlatan Mollamahmutoğlu, bu hususları şöyle özetledi:
“Risk oranı yüksek olan anestezi uygulanıyor. İkincisi, sezaryen sonuçta bir ameliyattır, ameliyattan sonra annenin iyileşme süresi çok daha uzun zaman alıyor. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyattan sonra birtakım istenmeyen gelişmeler söz konusu oluyor. Halbuki normal doğumda bu riskler yok denecek kadar azdır. Sezaryende enfeksiyon ve kanama miktarı çok yüksektir. Örneğin bağırsak düğümlenmeleri, normal doğumda kesinlikle beklenmez ama sezaryende beklenir. Bebek doğum kanalından gelmediği için akciğerde biriken sıvıyı atamaz. Bu yüzden yeni doğan döneminde ciddi bir şekilde solunum sıkıntısı yaşayabilir.”
Sadece bebeğin rezervi ile ilgili, sağlık durumunda risk söz konusu ve 5-10 dakika içerisinde doğamayacak ise sezaryenin gerektiğini belirten Mollamahmutoğlu, “Bebek 4 kilonun üzerindeyse, annede birtakım kalça çıkıkları varsa ancak bu tür tıbbi sebepler oluştuğunda başvurulmalı. Kesinlikle saçın boyatılacağı renk gibi bir tercih konusu olmamalı” dedi.
ÖDÜLLENDİRİYORUZ
Günümüzde gelişmiş ülkelerde sezaryen oranlarının yüzde 20’nin altında seyrettiğini, ülkemizde ise yüzde 40 civarında olduğunu söyleyen Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, özel hastanelerde ise bu rakamın yüzde 80-90’lara ulaştığına dikkat çekti.
Dr. Mollamahmutoğlu, “Sezaryen oranlarının yükselmesine katkısı olan ultrason, doppler gibi bir takım teşhis araçlarının yanlış ya da eksik yorumlanmasını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Diğer yandan da kendi hekimlerimizi izliyor ve normal doğum oranları yüksek olan, sezaryen oranı düşük olanlara döner sermayeden ilave olarak yüzde yirmi fazla prim vererek ödüllendiriyoruz” şeklinde konuştu. (Türkiye - 17 Nisan 2008)