Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Namaz  >  Namaz nasıl kılınır  >  Namazla ilgili sual cevaplar -3-  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Namazla ilgili sual cevaplar -3-

Sual: Haram olan afyon gibi uyuşturucu otlar, necis midir? Cebe konarak onunla namaz kılınır mı?
CEVAP
Necis değildir, temizdir. Namaz kılarken cepte bulunmaları namazın sıhhatine mani olmaz. Uyuşturucu katı maddelerin, aklı giderecek kadar fazla miktarını kullanmak haramdır. İlaçlarda az miktar kullanılması günah değildir.

Sual:
Yenmeyen midye, istiridye gibi haşeratı, cebe koyarak namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Necis olmadıkları için, mahzuru olmaz.

Sual:
Bir kimsenin namaz kılıp kılmadığını takip etmek, araştırmak suizan olur mu?
CEVAP
Sebepsiz takip, suizan olur. Önemli bir sebep için olursa, mesela onunla evlenmek gerekiyorsa, o zaman caiz olur.

Sual:
Namazda elhamdülillah diyenin namazı bozulur mu?
CEVAP
Hayır, bozulmaz. Eğer aksırdıktan sonra derse, yine namazı bozulmaz. Fakat aksırdıktan sonra Elhamdülillah diyenin namazı bozulur diyen âlimler de olduğu için, dememek iyi olur.

Sual: Herhangi bir rekatta, Fatiha okumayı unutan, bunu namaz içinde telafi edebilir mi?
CEVAP
Hanefi’de, Fatiha okumak vaciptir. Fatihayı unutan, secde-i sehv yapar. Maliki’de ise, Fatiha okumak farzdır. Bir rekatta, farz terk edilince, secde-i sehv ile namaz kurtulmaz. Namazı tekrar kılmak gerekir.

Sual:
Nafile namaz kılarken veya nafile oruç tutarken, bir mazeretle veya mazeretsiz, namazını veya orucunu bozan kimsenin, bunları kaza etmesi gerekir mi?
CEVAP
Bozulan nafile namazları tekrar kılmak, bozulan nafile oruçları da, tekrar tutmak vaciptir. Çünkü, nafileye başlanınca, bunu tamamlamak vacip olur. (Uyun-ül-besair)

Sual: Güvenilen biri, (Sen öğleyi üç rekat kıldın) dese, namazı iade etmek gerekir mi?
CEVAP
Öğle namazını kılan, selam verdikten sonra, güvenilir bir kimse, (Sen öğle namazını üç rekat kıldın) dese; namaz kılan kimse de, dört rekat kıldığından emin olsa, kendisine, üç rekat kıldığını haber veren kimsenin sözüne uymaz. (Fetava-yı Hindiyye)

Sual: Bir erkek namaz kılarken, hemen yanına, mahrem veya namahrem kadın otursa, namazı mekruh olur mu?
CEVAP
Hayır, mekruh olmaz.

Sual:
Sabah uyandığımda, suların gece yarısı kesilmiş olduğunu görsem, dışarısı da karanlık ve soğuksa teyemmüm edebilir miyim?
CEVAP
Hayır. Önceden böyle durumlar için tedbir alınmalıdır. Şehirde su bulamamak, özür olmaz. Komşudan da olsa, bir kova su alınabilir.

Sual:
Kâbe’de erkek kadınla yan yana cemaatle namaz kılabilir mi?
CEVAP
Kılabilir. Bu Kâbe’ye mahsus istisna bir durumdur. (Dürr-ül-muhtar)

Sual: Zammı sure olarak üç âyetten aşağı olmaz deniyor. İki âyet olan Amenerresulü veya tek âyet olan Âyet-el-kürsi okumak caiz değil midir?
CEVAP
Caizdir. Zammı sure, Fatihadan sonra okunan, en az üç âyete veya üç âyet uzunluğunda bir âyete denir. Üç âyetin miktarı, en az, 30 harf olmalıdır. (Redd-ül-muhtar)

İki âyet olan Amenerresulü veya tek âyet olan Âyet-el-kürsi de, üç kısa âyetten uzun oldukları için zammı sure olarak okunur. Hatta Âyet-el-kürsi tek âyet olduğu halde, yarısı birinci rekatta, diğer yarısı da, ikinci rekatta okunabilir.

Sual: Namazın sonunda selam verip namazdan çıkmak farz mıdır vacip midir?
CEVAP
Müftabih kavil vaciptir. Kendi ihtiyarı ile namazdan çıkmak, İmam-ı a’zama göre farzdır. İmameyne göre farz değildir.

Bir kimse namazın sonunda teşehhüd miktarı oturduktan sonra kasten namaza aykırı bir iş yapsa, mesela gülse, konuşsa, yiyip içse namazı sahih olur. Fakat elinde olmadan abdesti bozulsa, bu durumda yine imameyne göre yine namaz tamam olur. İmam-ı a’zama göre, hemen abdest alarak gelip selam vererek kendi ihtiyarı ile namazdan çıkması gerekir. Fetva İmameynin kavlidir.

Sual: Şafii imam sabah namazında, rükudan kalkınca, ellerini kaldırıp Kunut duası okuyor. Şafii imama uyan Hanefiler ne yapar?
CEVAP
Şafii imama uyan Hanefi, bir şey yapmaz, ellerini kaldırmaz, dua da okumaz. Sadece bekler.

Sual:
Camide namaz kılarken, bunların tam yanlarında Kur'an okuyanlar oluyor. Mushaf belden aşağıda kalıyor. Bunun mahzuru olur mu?
CEVAP
Okuyanın hemen yanında değil de, biraz ileride kılınırsa mahzuru olmaz.

Sual:
Tam İlmihal’de, Haşr suresinin sonunu okuyanların ahiret şehidi olacağı bildiriliyor. Haşr suresinin sonu denince, sondan kaç âyet anlaşılır?
CEVAP
Hüvallahüllezi… diye başlayan üç âyet anlaşılır. Beş ve beşten fazla âyet okumak daha sevap olur.

Sual: Namazda Fatihanın son kısmını veya ondan sonra okunan surenin son kısmını rükuda bitirsek mahzuru olur mu?
CEVAP
Zammı sureleri rükuda tamamlamak, dört mezhepte de mekruhtur. Fatihayı tamamlamak ise, hanefide mekruhtur. Diğer üç mezhepte, namazı bozar.

Sual:
Namaz kılarken karşımızda duvar saati oluyor. Saate bakıp kaç olduğunu anlamak namazı bozar mı? Cemaatten yazılı elbise giyenler oluyor. Önümüzde durunca ister istemez ne yazdığını okuyoruz. Namazımız bozuluyor mu?
CEVAP
Karşımızdaki yazıya, saate veya resme bakıp, anlamamak bozmaz. Ne yazdığı, saatin kaç olduğu gibi şeyleri anlayınca namaz mekruh olur. Gözüne rastlarsa, saatin kaç olduğu görülse, veya yazı anlaşılsa bile mekruh olmaz. Çünkü bunları okumadığı halde gözüne rastladığı için anlamıştır.

Huşua mani olmamak için gerek evin gerekse cami duvarlarının kıble istikametine, yazı ve resim koymamalıdır. Yazılı elbise giyerek namazı mekruh etmemelidir.

Sual:
Abdestte bir uzvu üçten az veya fazla yıkamak mekruh oluyor. Şaşırıp bir uzvu dört yıkasak mekruh olur mu? Bir de namaz kılarken rüku veya secdelerde tesbihleri dalgınlıkla üç yerine dört söylesek ne gerekir?
CEVAP
Dinimizde unutmak, yanılmak, şaşırmak özür olur. Abdest alırken bir uzvu, iki mi, üç mü yıkadım diye tereddüt edilse, bir kere daha yıkanılıp bırakılır. Bu yıkadığımız dördüncü bile olsa, kasten yapmadığımız için mekruh olmaz. Rüku veya secdelerde tesbihler 3, 5, 7, 9 ve 11 gibi tek söylenir. Şaşırıp da, 4, 6 gibi çift söylenirse hiç mahzuru olmaz.

Sual: Sünneti ayrı yerde, farzı ayrı yerde ve son sünneti ayrı yerde kılmak daha fazla sevap mı olur?
CEVAP
Evet, farklı yerlerde kılmak müstehaptır. Namaz kılınan yer şahitlik edecektir. Bunun için değişik yerlerde namaz kılmak daha sevaptır. Farz kıldığı yerden biraz solda veya arkada kılmak daha iyidir. (Şir’a)

İmamın, farz kıldığı yerde, son sünneti kılması mekruhtur. Cemaatin kılması mekruh değil ise de, başka yerde kılmaları müstehaptır. Son sünneti başka yerde, hatta yolda kimseyle konuşmayacaksa evde kılmak daha iyidir. (İmdad)

Cami kalabalık olunca, farzdan sonra aynı yerde son sünneti kılmak zorunda kalan, müstehap işlemek için yanındakini rahatsız ederek onu kendi yerine çekip, kendisi onun yerine geçmemelidir.

Sual:
Bir arkadaş, kısa kollu ve takkesiz namaza dururken, dur, takke vereyim, şu gömleği de giy dedim. Lüzumu yok diyerek reddetti. Sünnete veya mekruha önem vermemenin dindeki yeri nedir?
CEVAP
Belki takkenin sünnet olduğunu, kolu açık namaz kılmanın mekruh olduğunu bilmiyordur. Namaz kılan kimse, bilerek böyle yapmaz. Çünkü Sünnete ve mekruha önem vermemek küfür olur. Halbuki haramı haram bilerek işlemek küfür olmaz, ama harama önem vermemek, mekruha önem vermemek küfür olur.

Sual
: Kazası olan nafile namaz kılamıyor. Ama istihare namazı, şükür ve hacet namazını da kılamaz mı? Bir de farz ile sünnet arasında bir şey okunmaz, ancak, şifa niyetiyle S. Ebediyye kitabında bildirilen, (40 gün sabah namazının sünneti ile farzı arasında 41 kere, Besmelenin sonundaki Mimi Fatihanın Lam harfi ile birlikte okuduktan sonra yapılan dua kabul olur) deniyor. Bunu da okumak uygun mu?
CEVAP
Evet kazası olan nafile namaz kılamaz ama, böyle nadiren yapılan ibadetler sahih olur. Yani kazası olsa da, istihare, şükür ve hacet namazı kılabilir.

Farz ile sünnet arasında konuşmak ve herhangi bir dua okumak uygun değil ise de, böyle şifa olarak okunanlar istisna olur, yani caiz olur. Başka bir mezhebi taklide ihtiyaç kalmaz.

Sual:
Secdede ayakları yere koymak ve ayak parmakların kıbleye çevirmek farz mıdır?
CEVAP
Secdede alnı ve ayak parmaklarını yere koymak farzdır; fakat ayak parmaklarını bükerek, uçlarını kıbleye çevirmek farz değil, sünnettir. Secdede, alın, burun ve ayaklar yerden az zaman kalkmış olursa, zararı olmaz. (S. Ebediyye)

Sual:
Namazlarda ikinci rekatta okuduğumuz sureler, birinciden üç âyet miktarı uzun olursa mekruh olur mu? Bu husus, farz, sünnet ve nafilelerde aynı mıdır?
CEVAP
Evet hem farz, hem sünnet, hem de diğer nafilelerde böyledir. Ancak nafilelerde üçüncü ve dördüncü rekatlarda da zammı sure okunur. Üçüncü rekatları birinci ve ikinci rekatlardan uzun okumak mekruh olmaz. Çünkü nafilelerde her iki rekat müstakil bir namaz sayılır. Sünnetler de nafile namaz demektir.
Sünnetleri kılarken kazaya da niyet edenler için bu durum geçerli değildir; çünkü onlar farz gibi kılınır, yani üçüncü dördüncü rekatlarında zammı sure okunmaz. Okunursa da mahzuru olmaz.

Sual: Kade-i ahirede ettehıyyatüyü okumak vacip. Ettehıyyatüyü okuyacak kadar oturmak farz, ölçüsünü nasıl ayarlayacağız. Belirli bir zamanı var mı yoksa hızlı okuyan biri ile yavaş okuyan biri arasındaki oturma ölçüsü nedir?
CEVAP
Herkesin ettehıyyatüyü okuduğu müddet kadar oturması farzdır.

Sual: Camide, minbere çıkılan 4 parmak yükseklikteki basamağa secde ediyoruz. Mekruh oluyor mu?
CEVAP
Evet mekruhtur. Tam İlmihal’de diyor ki:
25 santimetreden daha az yükseğe secde mekruhtur. Çünkü, Resulullah az yüksek şey üzerine dahi secde etmemiştir. (İbni Âbidin s. 338)

Az yükseğe bile caiz olmadığı Camiur-rumuz 69. sayfasında ve Şelbînin Tebyîn hâşiyesinde yazılıdır. Bunun için, özrü olanların dahi az yükseğe de secde etmemeleri lazımdır.

Sual:
Zammı sureyi okumayı unutan kimse, rükuda iken hatırlarsa ne yapar? Kalkıp zammı sureyi okursa secde-i sehv gerekir mi?
CEVAP
Zammı sureyi okumayı unutan kimse, rükuda iken hatırlarsa doğrulup zammı sureyi okur, secde-i sehv gerekmez.

Sual:
Üç rekatlık namazda, üçüncü rekatta oturmayı unutarak, dördüncü rekata kalkan kimse, secdeyi de, yaptıktan sonra hatırlasa, rekatı beşe mi tamamlar?
CEVAP
Beşe tamamlamaz, dörde tamamladıktan sonra selam verir. Namaz nafileye döndüğü için, farzı tekrar kılması lazım olur. Eğer üçüncü rekatta oturmuş olsa idi, beşe tamamlardı. Secde-i sehv ile, namazı da sahih olurdu.

Sual: Tesbihteki taneler, 33 değil de, fazla veya eksik olursa, mahzuru olur mu?
CEVAP
Bilinmeyince mahzuru olmaz. 33 sayısı, 3’ün katı olduğu için, tesbih çekerken, bazen üçer üçer çekilirse, eksik veya fazla olup olmadığı, ayrıca saymadan anlaşılabilir.

Sual: (Rabbena lekel hamd) yerine (Rabbena ve lekel hamd) demek caiz midir?
CEVAP
Rabbena ve lekel hamd demek de caizdir. Ancak, (Rabbena lekel hamd) demek daha uygundur.

Sual:
Allahümme Salli ve Allahümme Barik'ten sonra, dua olarak okunan âyetleri, Kur'andaki sırasına göre, önce Rabbena âtinâ, sonra Rabbic’alnî, sonra Rabbenağfirli’yi mi okumak gerekir?
CEVAP
Gerekmez ise de, Kur’an-ı kerimdeki sırasına göre okumak, iyi olur.

Sual: Namazda, salli bariklerden sonra, Rabbena âtinâ’yı dua olarak okurken, bi rahmetike yâ erhamerrahimin’i eklemek gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Fakat, dua olarak okunduğu için eklenmesinin de mahzuru olmaz.

Sual: Somyanın üstündeki sert yatak üzerinde, namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Evet.

Sual:
Namazda iken, daha önce yenilen şekerin tadını duymak namazı bozar mı?
CEVAP
Namazdan önce yenilen şekerin tadını duymak, hatta onu tükürükle yutmak, namazı bozmaz.

Sual:
Namazda öksürmek, namazı bozar mı?
CEVAP
Özürsüz öksürmek, öksürür gibi ses çıkarmak, namazı bozar. Kendiliğinden olursa bozmaz.

Sual:
Bütün namazlarda, aynı sureleri okumak, caiz midir?
CEVAP
İmâmın, aynı namazların aynı rekatlarında, aynı âyetleri okumayı âdet edinmesi, mekruhtur. Yalnız kılanlar için de, her namaz için böyledir denildi. Ara sıra başka âyet okumalıdır.

Sual: Alerjik nezle olduğum için, özellikle sabah namazlarında, burnum akıyor. Camide halıya dökülmemesi için, silmem mekruh oluyor mu?
CEVAP
Namazda faydalı hareketin zararı olmaz, Mesela, eli ile, alnındaki teri silmek veya burnundaki akıntıyı silmek mekruh değildir. Yalnız, bir rükünde el üç kere kaldırılırsa namaz bozulur.

Sual:
Bir farz namazı,sebepsiz iade etmekte, mahzur var mıdır?
CEVAP
Eda edilen bir namazı, sebepsiz iade etmek, hadis-i şerifle yasaklanmıştır. İade etmek yerine, (Vaktine yetişip de kılamadığım son … namazına) diye niyet edilerek bir namaz kılınabilir. Böyle kılınca, farz sahih olmadıysa, bu namaz farzın yerine geçer; eğer sahih olmuşsa, o zaman, kaza namazı yerine geçer. Kazası da yoksa nafile olmuş olur.

Farz terk edilmişse, iade etmek farz olur. Vacip terk edilerek mekruh işlenmişse, o namazı iade etmek vacip olur. Sünnet terk edilerek mekruh işlenmişse, o namazı iade etmek sünnet olur, vacip olmaz.

Sual: Unutarak, takkesiz namaza duran kimse, namazda hatırlasa, namazını bozup takkesini giymesi gerekir mi?
CEVAP
Takkesiz namaz kılmak, mekruhtur. Namazı özürsüz bozmak ise haramdır. Haram işlememek için, namazı bozmamak gerekir.

Sual:
Yatsı namazını, gece yarısına kadar geciktirmek mekruh olduğu gibi, sünnetleri de, geciktirmek mekruh olur mu?
CEVAP
Yatsının farzını, mazeretsiz gece yarısına kadar geciktirmek mekruhtur. Sünnetleri kılmak mekruh olmaz. Çünkü gece yarısından, sabah namazına kadar, yatsının ilk ve son sünneti dahil, her çeşit nafile namaz kılmak mekruh değildir.

Sual:
Namazda, gözlükleri çıkarmak gerekir mi?
CEVAP
Secdeye alnı koymak farzdır. Burunla beraber koymak vaciptir. Eğer gözlük alnın yere değmesine mani ise, secde sahih olmaz. Burnun yere değmesine mani ise, mekruh olur. Gözlüklü kimse alın ve burun yere iyi değsin diye başını bastırmaya kalkarsa gözlüğü kırılabilir. Böyle bir problem yoksa, gözlükle de kılınabilir.

Sual: Bazen, ikindi namazını kılacağım zaman, abdest sıkışıklığı oluyor. O haliyle kılsam, namazım mekruh olacak. Yeniden abdest alsam, bu sefer de, kerahet vakti girecek. Bu durumda nasıl davranmam daha uygun olur?
CEVAP
İkindiyi, özürsüz kerahet vaktine bırakmak, tahrimen mekruhtur. Abdest sıkıştırması özürdür. Yani, vakit geçirmeden abdesti tazeleyip, namazı kılmalı, sıkışık abdestle kılmamalı. Vakit çıkmak tehlikesi gibi bir durum varsa, ancak o zaman sıkışık abdestle namaz kılınır.

Sual:
Namazda, aynı kelime tekrar edilirse, namaz bozulmuş olur mu?
CEVAP
Yanlış okununca, düzeltmek için tekrar okumak gerekir. Tekrar okumak namazı bozmaz.

Sual:
Namaz kılarken, Peygamber efendimizin ismi geçen bir âyet okuyunca, salevat getirmek gerekir mi? Eğer salevat getirilmişse, namaz bozulmuş olur mu?
CEVAP
Namazda getirilmez. Bilmeden getirilmişse, namaz bozulmuş olmaz.

Sual:
Acele ile abdest alıp, kurulanmadan namaza durmak, caiz midir?
CEVAP
Kurulamadan, namaza durmak caizdir. Şafii’de, kurulanmamak daha iyidir.

Sual:
Pirinç veya buğday çuvalları üzerine namaz kılmak mekruh mudur?
CEVAP
Hayır. Çünkü serttir.

Sual:
Namazdan sonra ve başka zamanlarda yapılan duaları, çektiğimiz tesbihleri, kalbden mi yapmak uygundur, yoksa kendimiz işitecek kadar bir sesle mi okumalıdır?
CEVAP
Duaları, kendimiz işitecek kadar okumak gerekir. Tesbih çekerken de, kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan, tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.

Sual:
Yalnız namaz kılarken, okuduğumuz âyetleri, yanımızdakiler de, işitirse, mekruh olur mu?
CEVAP
Kendi işitecek kadar, sesli okumaya, hafif okumak denir. Yanındakilerin de, işitecekleri kadar sesli okumaya, yüksek sesle okumak denir. Namazı yalnız kılan, kendi işiteceği sesle okur. Yanındaki bir iki kişinin, işitmesinin zararı olmaz. Diğerleri de, duyacak kadar olursa, mekruh olur. Hafif sesle okuyanı, bir iki kişinin işitmesi, mekruh olmaz. Sesli okumak, çok kişinin işitmesi demektir. (Bezzaziyye)

Sual
: Son safta yer olmadığı ve en arkada tek başına durmak da mekruh olduğu için, ön saftaki bir kimseye, hafifçe dokunarak çağırsak, o da, yanımıza gelse, namazı bozulmuş olur mu?
CEVAP
Sizin emrinize uyarak hemen geri giderse, namazı bozulur. Fakat yalnız kalmasın diye, kendi iradesi ile geriye giderse, namazı bozulmuş olmaz.

Sual:
Sabah namazında, uzun sure okumak için birinci rekatta, Elemtere’den başlayıp üç beş sure okumak mı uygun, yoksa bir sure okumak mı?
CEVAP
Bir sure okumak daha iyidir.

Sual
: Bezi kirli çocuğu sırta sararak namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Necasetli çocuğu, sırta sararak namaza durunca, namaz sahih olmaz. Bu, cepte idrar şişesi taşımaya benzer. Fakat çocuk, kendiliğinden kucağa oturur, sırta binerse, üstü necasetli de olsa, namaza mani olmaz.

Sual:
Namazı kerahet vaktine veya kazaya kalacaksa, o kimseyi uykudan uyandırmamak günah olur mu?
CEVAP
Fitneye sebep olacaksa, uyandırmamak günah olmaz. Fitneye sebep olmayacaksa, uyandırmamak mekruh olur. Eğer söz vermişse, o zaman uyandırmamak haram olur.

Memnun olacak kimseyi kaldırmak sünnettir. Beni kaldır diye tembih etmişse, kaldırmak farz olur. Memnun olmayanları kaldırmak gerekmez.

Sual:
Zammı sureyi okumadığını rükuda veya rükudan kalkınca hatırlayan ne yapar?
CEVAP
Rükuda hatırlayan hemen kalkar, zammı sureyi okuyup tekrar rükuya gider. Secde-i sehv yapması gerekmez. Rükudan kalkınca veya daha sonra hatırlarsa geri dönmez. Sonunda secde-i sehv yapar.

Sual:
Cemaatle namaz kılmak yalnız kılmaktan 27 derece daha sevap olduğunu düşünerek, sünneti kılarsak cemaate yetişemeyeceğimizi anlarsak, sünnet namazlardaki sünnetleri mesela, sübhanekeyi, salli barikleri okumasak, tekbirleri üç yerine bir kere söylesek mahzuru olur mu?
CEVAP
Evet, sünnetleri terk etmek mekruh olur. Sünnet sevabı kazanmak için, mekruh işlemek caiz olmaz. Bir işi yaparken sünnet ile mekruh çatışınca, mekruh işlememek için sünnet terk edilir. Cemaatle kılmak sünneti için, sübhanekeyi, salli barikleri terk etmek mekruh olur. Bunun gibi cemaate yetişmek için koşmak da mekruhtur. Cemaati kaçırsak bile koşarak camiye gitmemelidir. Cami içinde de koşmamalıdır.

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.