Gebelerin yaptırması gereken tahliller
Gebelik, başlangıcından doğumun sonlanmasına kadar anne adayı ve bebek için birçok beklenmedik sürprizler içeren bir yol ve süreçtir. Düşük, erken doğum, bebeğin gelişememesi, anne karnında iltihaplanma, annenin tansiyonunun yükselmesi, şeker hastalığı, şiddetli kanama, bebeğin aniden anne karnında ölmesi gibi daha önce beklenmeyen birçok problem ortaya çıkabilir ve hem anne adayı hem de bebek bunlardan kötü bir şekilde etkilenebilir.

Bu tür problemlerin ortaya çıkmasını engellemek veya bunların erken teşhisini koymak kısmen mümkündür. Bunun için ilk şart gebeliğin başlangıcından itibaren düzenli olarak doktor kontrolüne girmek ve bazı tahlilleri yapmaktır. Yapılması gereken ilk muayene ile birlikte her kontrolde de ultrasonografi ile bebeğin incelenmesidir.

İlk üç ay içinde “Kan grubu”, “Kan sayımı”, “İdrar tahlili” ve bazı “Mikrobiyolojik tahliller” yapılmalıdır. Bu mikrobiyolojik tahliller anne kanında “Sarılık mikrobu” ve “Toksoplazma mikrobu”nun olup olmadığının araştırılmasıdır.

Dört aylık olunca çocukta zeka problemi oluşturan Down sendromunu araştırmak için “Üçlü test” olarak isimlendirilen bir kan tahlili yapılır. Gebeliğin altıncı ayından sonra annede gizli şeker hastalığı olup olmadığını tespit etmek için “Şeker yükleme” testi yapılır.

Doğuma bir ay kalınca “Kan sayımı” tekrar bakılarak doğum sırasında annenin kan kaybı hakkında bilgi edinilir. Sizin bir anne adayı olarak sağlıklı bir gebelik geçirmeniz ve iyi bir doğum ile sağlıklı bir bebeğe sahip olmanız için tüm bu tahlilleri bir kadın doğum uzmanı kontrolü altında yaptırmanız ve çıkabilecek aksilikler için tedbir almanız gerekmektedir.

Jin. Opr. Dr. Nevra Topalismailoğlu
(Türkiye - 25 Ağustos 2003)

www.ailevekadin.com